Colnú správu opustilo 780 pracovníkov

23.03.2011 Celý región

Bratislava 23. marca (TASR) - Colnú správu opustilo v období od augusta do decembra vlaňajšieho roka 780 pracovníkov, prevažne colníkov. V súčasnosti v rámci colnej správy pracuje vyše 3713 zamestnancov. Splnila sa tým jedna časť z pripravovanej reformy daňovej a odvodovej správy v rámci programu UNITAS (zjednotenie).
Povedala to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi generálna riaditeľka Colného riaditeľstva SR Mária Machová. Podľa jej slov práve oblasti colnej správy sa najviac dotkli úsporné opatrenia tak po stránke personálnej, ako aj samotných financií. Kým v roku 2010 predstavovali ich výdavky vyše 96 miliónov eur, v tomto roku majú v rámci rozpočtu k dispozícii o 19,3 milióna eur menej.
Medzi hlavné poslanie colnej správy patrí ochrana ekonomických záujmov štátu a Európskej únie, kontrola tovaru a osôb na štátnej hranici SR, kontrola tovarov vo vnútrozemí, zamedzovanie vzniku colných a daňových podvodov. Medzi nemenej dôležité úlohy colníkov patrí aj ochrana duševného vlastníctva, ako aj bezpečnosti štátu a občanov. Práve v tejto oblasti, ako zdôraznila Machová, im špičková technológia umožňuje kontrolovať napríklad rádioaktivitu alebo iné škodliviny obsiahnuté v rôznych tovaroch prichádzajúcich na slovenské územie.
Z pohľadu štátneho rozpočtu majú colníci na starosti výber spotrebných daní a ciel. Za vlaňajší rok vybrali na spotrebných daniach, DPH, cle vyše 4,168 miliardy eur, čo je o 20 % viac ako v roku 2009.
 

Vyberte región